onsdag, juli 05, 2006

Fredrik-chock!

Fredrik Reinfeldt talade i Almedalen ikväll. Och han rörde verkligen om! Vilken fantastisk retoriker! Medan Göran Persson för länge sedan redan spelat ut hela sitt register av tonlägen, anklagelser och sätt, medan Göran Hägglund oförberett nog läste rakt upp och ner från sitt nerskrivna tal, medan mp's språkrörsuppdelning känns mest splittrat så var Fredrik Reinfeldt HELT suverän. Avslappnat talar han som oss vanliga människor. Avslappnat står hand är i uppknäppt och pratar fritt utan att titta i papper. Avslappnat pratar han som om det han sa kom direkt från hjärtat och att han verkligen menade det. Som varje ord var sanning. Som om han var Sveriges statsminister, eller iaf skulle bli det väldigt snart.
Jag har alltid haft lite förakt för moderat politik men jag gick därifrån och måste i ärlighetens namn säga att jag lutar mer åt att rösta på aliansen än något annat! Konstig känsla. Men en eloge till den retoriklärare som tagit Fredrik som elev!

"(g) som i Gud" har idag bestått av ett ytterst intressant seminarie om da Vinci Koden och dess effekter på vårt samhälle. Stefan Gustafsson, teolog, berättade fantastiskt intressant om författaren Dan Browns brist på källkritik. Mycket på ganska enkla grunder (som tex att man skrivit att en text står på koptiska när den är skriven på arameiska). Även en representant från Opus Dei var närvarande för att ge deras version av rörelsen samt berätta om deras reflektioner på boken. Ytterligare en författare, som fördjupat sig och skrivit en bok som kommer ut i augusti i ämnet fiktiv litteratur som fasas in som fakta, närvarande.
Otroligt intressant! Och så skönt på nåt sätt att det finns folk som verkligen fördjupat sig i det här ämnet, som inte bara ryckt på axlarna när Dan Brown proklamerar "sanningar" om Jesus!

Under eftermiddagen hölls ett seminarie om Gud och familjen. Allt från föräldraförsäkring till feminism, till dagis diskuterades. Bäst var, igen, Stefan Gustafsson som med otrolig skärpa berättar om en kristen syn på familjen. Till och med när ytterst känsliga frågor om homosexualitet kommer upp tacklar han det så att det blir som vilken annan fråga som helst. Osannolik kyla!

Seminarierna tog under dagen ett steg upp och de växer för varje dag! Siewert Öholm är suverän som moderator och diskussionsledare och för allt väldigt proffsigt!

Ojoj.. Härlig dag. Nu håller SPEAK på. Och Frankrike håller på att slå ut Portugal. Skönt!

Inga kommentarer: