onsdag, december 20, 2006

Vad händer med tjejdockorna, fransoser?

Läste på Aftonblaskan om en fransk butik som har levande provdockor.


Helt enkelt killar i kallingar som står beredda för vilken tjej som helst som med ett frågetecken i ansiktet går och bläddrar bland kläder på herrekiperingen och inte fattar hur hon ska lyckas plocka rätt storlek. Hon får helt enkelt då låna en kille i lämplig storlek och utifrån det avgöra vad som kan vara rätt storlek.

Vilket suverän idé! Men det finns bara killar. Självklart. Underklädesprydda livetjejer hade ju vart sexistiskt, slampigt, stripphaks-äckligt. Men ändå. Det är ju vi killar som går på damavdelningarna som om vi hamnat på en annan planet. Som inte fattar varför de har trettielva olika storleksmått på kläder (varför är det bara på HM de har de vanliga måtten S,M,L?!), som knappt vet vad en BH står för eller hur de olika knäppningarna på kjolar, koftor och klänningar ska fästas. Det är ju för OSS de där levande testskyltdockorna borde finnas! Det är ju för att vi inte ska sitta där på julafton och genera våra flickvänner och fruar genom att valt två storlekar för stora eller gjort rim på en pläd när vi köpt en kofta.

Ja, frisläppta Sverige kommer säkert förfina idén och översätta den med levande tjejprovdockor också. Fast kanske med något avsexualiserande överdraget. En beige kroppstrumpa?

2 kommentarer:

Sara sa...

Intressant blogg! Hittade den när jag letade efter upplevelser inom religionen. Håller nämligen på med ett arbete för Malmö Högskola om upplevelseindustrin och om Frälsningsarmén och andra religiösa grupper/församlingar, skulle kunna räknas som en del av upplevelseindustrin. Så när jag ändå är inne på din blogg, hur ser du på detta? Tror du att religon skulle kunna vara ett delområde inom upplevelseindustrin? Är alltid intressant att få andras synvinklar på saker och ting...

Emanuel Karlsten sa...

Hej på dig Sara. Kul att du gillar bloggen! Och kul fråga du ställde!
Jag tror absolut religionen skulle kunna vara ett delområde inom upplevelseindustrin, tyvärr. "Tyvärr" eftersom det strider mot hela tanken med Jesus.

För mig handlar Jesus inte om en upplevelse, ett mirakel, eller en "kick" utan om en relation. Om en Makt som söker kontakt med det Han skapat. Alltså ingen punktinsats, utan en livstil, ett förhållande eller ett kärleksförhållande om så vill.

Fast först kanske jag behöver klarhet i vad det är du frågar efter: Vad i, det du kallar religion (och som jag kallar relation), är det du funderar på om det skulle kunna vara en del av upplevelseindustrin? Är det de övernaturliga delarna, eller är det de ritualier och ceremonier som kyrkan av, mer eller mindre, god tradition skapat?

Jag postar denna kommentar på din blogg också så kan vi fortsätta diskussionen där.