onsdag, februari 28, 2007

"Anders" grav hittad, frälsis och Wij


James Cameron väljer att göra en film som ska surfa vidare på DaVinci-kodssuccén. Det bästa sättet att göra det är såklart att försöka underblåsa att det fanns en sanning i att Jesus var mänsklig, gift och ligger död i en grav. Det står ju deras namn på kistorna.
Häromdagen gick de därför ut och påstod att de har hittat Jesus grav. (kistan med Jesus och Maria Magdalena i bild till höger)

Nice.

Bara att Jesus, Maria och Josef (fast deras hebreiska motsvarigheter på namn) var lika vanliga namn då som Mattias, Emma och Andreas är idag.

Grym PR, lösryckt fakta.

***
Frälsis gör en schysst grej. När bokhandeln påbörjat sin bokrea går Frälsnignsarméns secondhandbutik Myrorna ut med sin egen bokrea! I Stockholm får alla som skänker något till myrorna halva priset på all deras litteratur, men i Göteborg går man snäppet längre och låter kunden själv bestämma pris på böckerna! Ett härligt och smart initiativ!
Informationssekreterare gick ut i måndags med en pressrelease (tyvärr är FA's hemsida fortfarande så dålig att det inte går att länka dit - men i veckan har de lovat bli klara med den nya) om det och i Sveriges Radio nappade på det

***
På sin blogg berättar frälsningssoldaten och Blod och eld-medlemen Mackan om deras initiativ "Frukostklubben", ("ett arbete som drivs av Limhamnskåren startade för snart två år sedan, som en direkt respons på att flera barn i området Nydala i Malmö - det område i Sverige med lägst medelinkomst - helt enkelt inte fick frukost i sig innan de kom till skolan") och hur hans fru Rosi bestämde sig för att fira sitt födelsedagskalas tillsammans med barnen. Sydsvenskan fick tips om det och gjorde två bra artiklar kring det. Läs Frukostklubben istället för läsk på morgonen och "Den bästa idé jag haft"

***
Tomas Andersson Wij släppte idag ett samlingsalbum. Eskilsktunakuriren publicerar en intressant artikel där Tomas bland annat säger följande:
Förutom det svenska temat finns ofta en andlig dimension i Tomas Andersson Wijs textförfattande. Han kommer från en frikyrklig bakgrund men säger sig inte vara särskilt religiös, åtminstone inte i traditionell mening.
- Men det är egentligen bisarrt att andlighet är så tabubelagt i Sverige. Om man ser på konsten i ett större perspektiv så har ju alla som är något funderat kring tron - tänk bara Dostojevskij, Bob Dylan och Johnny Cash. Men i Sverige är det något konstigt. Det finns två saker man inte kan prata om här: Gud och knark.
På tal om andlighet - hur kommer det sig att du gör en version av Carolas "Evighet" på skivan?
- När hon skulle tävla i Aten så ringde de från "Morgonpasset" i P3, de ville testa hur "Evighet" skulle låta om man tog bort Carola och hårfläkten, de ville se om det gick ändå.
- Jag tyckte det var en kul grej, la till något mollackord och gjorde den som om det vore min låt. Jag spelade den live i radion och redaktionen blev helt nermejlad, och låten har valsat runt på nätet sedan dess.
- I och med att plattan kommer mitt i schlagerhysterin så tyckte vi det var en kul grej att lägga in den som bonus. Men du kan glömma att det finns någon djupare analys angående mig och Carola, säger Tomas Andersson Wij och skrattar.
Lyssna på Wijs fantastiska cover på Carolas "Evighet" från Morgonpasset
***
Till sist:
Emil på Godjord-bloggen sammanfattar min förra veckas bloggspottning kring ämnet kyrka och sekularisering väldigt bra i sin senaste bloggpost.

1 kommentar:

Anders sa...

Under min uppväxt (jag är född -67) fick jag lära mig i skolan att Jesus existens var historiskt bevisad. Att han faktiskt hade funnits vid den tiden på den platsen. Om han sedan var son till en gudomlig varelse kunde inte historikerna uttala sig om.

Det retar mig lite att lärarna så lättvindigt hävde ur sig detta, när det har visat sig att inga historiska bevis existerar som bevisar att någon Jesus som passar med bibelberättelserna skulle ha levt och verkat i Jerusalem vid den angivna tidpunkten. Det finns flera sekulära källor som beskriver livet och händelserna från den tiden och platsen, men det är märkligt tyst om snickarsonen från Nasaret.

Att då hitta en grav och basunera ut att den är Jesus familjegrav blir lite märkligt. Det finns kvasiforskare som bygger sina resonemang på källor som är från 400-talet och dessutom partiska. Då blir det inte riktigt vetenskap av det hela. Det blir ungefär lika vetenskapligt giltigt som teologi eller astrologi.