fredag, februari 23, 2007

Hej och hå, skolkyrkodebatten fortsätter

Jullan gav igår sin åsikt om skolkyrkan i Visby på sin blogg, och idag fortsätter såpan med en insändare i Gotlands Tidningar.

Det är ett stycke i insändaren som är särskilt anmärkningsvärt:
Men nu finns det endast en kristen skolkyrka, med aktiva medlemmar som tycker om och behöver besöka skolkyrkan under dagen för att be, få förbön och även bara prata med någon. Skall då den möjligheten tas ifrån dem? Var skall de då be? I korridoren eller kanske i biblioteket? Tror skolchefen verkligen att de kommer att kunna finna den stillheten som krävs för att de skall känna kontakt med Gud? Jag tror många istället kommer att välja att inte be under skoldagen. De glider ur vanan och i värsta fall tappar de kontakten med gud och sin tro! Är det Skolchef Alf Nilssons vilja att stoppa de kristna från att ha kontakt med sin gud - i värsta fall är det konsekvensen av det här beslutet. Är det så vi skall tolka det? Jag tror och hoppas inte det.
Följande frågor reser sig:
Är en lokal (eller det som i folkmun kallas för "kyrka") verkligen nödvändigt för att komma i kontakt med Gud?
Krävs det stillhet för att vi ska "känna kontakt med Gud"?
Tappar vi verkligen kontakt med Gud om det inte finns någon skolkyrka?
Är det skolans uppgift att se till att vi får ett rum för "stillhet" för att vi ska meditera oss in i "kontakt med Gud".

Nja. Jag känner mig mer och mer skeptisk och upprepar igen: Bränn kyrkan, snabbt. Jag tror vi mår bra av lite - som de kristna på skolan säkert skulle se det - förföljelse.

Uppdaterad:
Christer Sturmark uppdaterade igår sin blogg och skrev ett extremt raljerande inlägg om saken.

1 kommentar:

Jesper sa...

Vi behöver inte HA en kyrka i skolan, vi behöver VARA en kyrka i skolan.

'Nuff said.