lördag, februari 10, 2007

Kvällen då svensson såg sin chans att vinna från soffan

En sån här kväll vill man ropa från hustaken. Men det är så kallt så jag nöjer mig med att blogga.

För det här var kvällen då svensson såg att svensson kunde vinna från soffan. Då kvinnopagen från -92 fick sin revansch. Då min mamma, din moster, din syster, helt plötsligt dök upp på scenen. Skelögd, glasögonprydd, med hemsk klädsel och alldeles, alldels...vanlig!

Marie Lindberg, 32, går vidare direkt till stora finalen i Melodifestivalen. Hon är lågstadielärare, helt okänd, och kände för att skicka in en singersongwriter låt till melodifestivalen. Mot alla odds - och antagligen melodifestivalens största skräll - går hon vidare. Sjukt. Och kul!

Precis som resten av alla svenskar satt vi här hemma och upprepade hennes kommentarer. "Jag har aldrig vart i globen förut, sa hon, haha" och så fick vi nästan en tår i ögat.
Det är en askungesaga. Som vi, svenssons, som älskar att hata att älska melodifestivalen, fick påverka. Vi som ser det som ett roligt spektakel några veckor om året. Som skrattar åt de fåniga kläderna, akterna och låtarna. Så helt plötsligt dyker Marie upp. Som skickat in en egenskriven låt. Och kom med. Helt plötsligt plockar även vi upp telefonen och ringer in snålnumret och röstar på Marie. En röst på Marie är en röst mot det etablerade. En röst på oss själva. En röst på det vanliga, okonstlade, det icke make:ade, det naturliga, det askungelika.

En protest. En spark i marknadsföringsessens rumpor. ...eller bara en bra låt? För det var det också.

För övrigt bör The Ark vinna hela rasket. Oavsett motstånd. Ola Salo är kung på att skriva låtar. Därmed basta.

2 kommentarer:

K sa...

Antar att du såg den här vinkeln på det. Tycka vad man vill om Bert, men duktig på sitt jobb det är han...

Nineve sa...

Eller också är det bara en del i amerikaniseringen....den amerikanska drömmen....när någon från missären träder fram, blir berömd och rik..som familjen Jackson, eller han uteliggaren som ett år hittade alla de stula oscarsstatyeterna och från ett liv på gatan fick vara med på röda mattan.