fredag, februari 23, 2007

Tänkvärt om bloggproblematiken

Sigge länkar till en intressant problematik kring Bildts bloggande. Det är på expressens Per Svensson som på ledarsidan under rubriken "Bildts bloggbrasa" håller med i det jag skrev igår, men samtidigt ser faran i det:
"Carl Bilds blogg är hans Checkerstal. Den fungerar som ett emotionellt korrelat mellan Statsmannen och Vanligt Folk, och suggererar fram en känsla av närhet, ja nästan intimitet. Man bjuds in till en pratstund framför brasan hemma hos Carl Bildt.
Vem som helst kan här bli Carl med den internationelle fredshjälten och svenske utrikesministern och harmas över mediernas lågsinnade försök att göra skandal av oskyldiga valpar."

Och vidare:
"Carl Bildt tassar i utkanterna av dessa andra traditioner när han utnyttjar sin blogg som ett vapen mot en av den liberala demokratins institutioner - den granskande journalistiken.
I bloggen kan han iscensätta den perfekt regisserade presskonferensen - utan att störas av tjatiga reportrar kan han både rapportera om och kommentera händelser i vilka han själv spelar huvudrollen. Han blir sin egen journalist och får samtidigt journalister som fortsätter att insistera på att BildT ska kommentera det SOM han redan kommenterat (på bloggen) att framstå som oresonliga och monomana. I bloggen kan Bildt barrikadera sig som i en borg, tala men ändå tiga, och då och då skicka iväg en projektil mot fiendelägret (till exempel dementera innehållet i ett teveprogram som ännu inte sänts).
Effektivt, men kanske mer caesariskt än sympatiskt."


En intressant vinkling på frågan. Även om jag fortfarande tycker det är fantastiskt att bloggvärlden gett oss ett redskap som gör att massmedia inte obehindrat kan skövla skit på en individ.

Inga kommentarer: