tisdag, februari 20, 2007

Vi behöver bli lite naknaBilden ovan är från min gamla gymnasieskola, Säve, Visby. Ett rum inrett särskilt för kristna skolkyrkan. Knappt någonsin, under min tid på skolan, var det någon som använde det. Jag själv var där någon enstaka gång. Likadant var det innan mig, och likadant var det efter. Om man träffades träffades man i kyrkan, hemma hos varandra. Inte i skolkyrkan. Trots det hade vi flera deltidsanställda som turades om att vara där. Hålla dörren öppen för den som ville prata.
Fint.

Men sen, för någon månad sedan, skrev en engagerad, provocerad, elev på den stora gymnasieskolan (2000 elever) in en insändare i tidningen som resulterade i ett reportage. Trycket har varit stort på skolledningen och häromdagen så bestämde man sig att stänga skolkyrkan. Gotlands tidningar skriver idag om hela processen. Den ekumeniska ungdomsledaren har skrivit ett inlägg där man uppmanat till kamp. Annars har reaktionerna varit svala.

Jag varken upprörs eller irriteras av beslutet. Precis som jag har svårt att uppröras av att kristendom slutat undervisas i skolan, eller att skolavslutningarna flyttar ut från kyrkan.

Vi behöver separera kristendom från en förtryckande auktoritet. Samma kyrkliga auktoritet som har tabubelagt så många delar av det vårt samhälle idag glorifierar. Som, med sin makt, fastnat, och säkerställt sig själv, genom former, och förlorat syfte utmed vägen. Den auktoriteten behöver vi separera oss från. Om det innebär att vi måste vara underkuvade underdogs så är det ok.
I Kina är Jesus på riktigt och massor har blivit frälsta, just på grund av att Gud måste betyda något för den som följer efter. Han kan inte bara vara en form. Då kan de lika gärna spela schack. Han måste var Gud, och Han måste betyda något i deras liv. Inte bara vara ett udda inslag. Eller ett rum i en skola. Ett rum som rumanhängarna bryr sig om först när de vill stänga rummet.

Låt formerna försvinna och låt oss stå nakna tills vi förstår vad vi verkligen behöver, och varför vi behöver det.

Inga kommentarer: