onsdag, februari 28, 2007

Vi styrs inte av dig, Sten-Gunnar

Har varit i Stockholm under två dagar nu. Intressanta och avgörande möten. Jag återkommer, förhoppningsvis, till det i senare bloggposter.

På tåget till stockholm i måndags försökte jag över mobilen blogga en post om helgens (och de senaste dagarnas) tumult kring Anders Arborelius och Sten-Gunnar Hedins utspel mot kristdemokraterna och aborten. Jag såg nu när jag kom hem att den fastnat någonstans på vägen, så jag klistrar in den nu, något sent (även fast debatten fortfarande är någorlunda het):

Sitter på tåget och läser helgens artiklar kring hela cirkusen runt Pingstkyrkans ledare Sten-Gunnar hedin och katolska kyrkans ärkebiskop Anders Arborelius debattartikel i dn.

Den förvånar mig enormt. (Inte minst för att texten är ganska dåligt och klumpigt skriven - är det meningen?)

Kanske är tanken att den ska vara en brandfackla. Att själva "hoten" är spel för galleriet. Ett sätt att få medial uppmärksamhet. Men det är i så fall ett anmärkningsvärt konstigt sätt att få uppmärksamhet på. För det många nu skakar på huvudet åt är den makt sten-gunnar påstå sig ha över frikyrkosverige. Eller kanske snarare; ATT sten-gunnar påstår sig ha makt över frikyrkosverige.

Att katolska kyrkan gillar att utöva makt mot sina medlemmar är inget nytt. Människodyrkan är ju till och med ett teologiskt inslag i deras tro (inte minst med tanke på helgontillbedjan) . Men jag har svårt att förstå hur, i det här sammanhanget, frikyrkans språkrör Sten-Gunnar Hedin tänker. Om han blivit berusad av nyvunnen makt påhejad av Anders Arborelius? Om tidigare segertåg grusat hans omdöme? För Sten-Gunnar omyndigförklarar kristna genom att påstå sig, genom sitt inflytande, kunna avgöra aliansens öde 2010.

För dig som inte orkar läsa hela debattartikeln handlar den i korthet om att socialminister Göran Hägglund borde backa från sitt och aliansens förslag om att tillåta abortturism till Sverige (för sena aborter), annars kommer Sten-Gunnar och Anders tvingas uppmana de sina att fälla aliansen i nästa val.

Det är sjukt, sektliknande och läskigt att en kyrkoledare går in med sådana hot. Lika läskigt som det är när kyrkoledare i usa gått och ut och befäst presidentkandidater som 'det rätta valet'.

Kyrkan borde inte hålla sig från politiska frågor. Och det handlar inte, som någon invände när vi kort samtalade om saken, om värdefrågan kring abort och livet utan om att en kristen ledare gör ett utspel där man hotar och hävdar sig kunna styra ett politiskt parti, eller en politisk alians, utgång i nästa val.

Det hade varit en annan sak en sak om man hållt sakfrågan högst, talat om livets okränkbarhet, och som kyrkoledare tagit ställning mot abortturismen. Men det man håller högst är hot. Hot om att med "sina kristna" vilka är "Kristdemokraternas största väljarkrets" störta aliansen.

Att utropa makt över kristna befäster fördomen om att kristna är hjärntvättade robotar som lätt styrs av trångsynta, maktgalna ledare. Sten-Gunnar gör bort sig, i det avseendet.

Det hade vart skönt om den bilden kunde fått stanna i medeltiden.

/från en trött emanuel bloggandes från mobilen på tåget till stockholm

Inga kommentarer: