onsdag, mars 28, 2007

Ambivalenta Frälsis tackar nej till strippan

I Norge har det varit ett väldigt ståhej kring Frälsis välkomnande av strippans pengar. Närmare 85 medier har kommenterat saken (enligt google news)

Därför är det inte konstigt, men direkt pinsamt, när Frälsningsarmén i Norges informationssekreterare Andrew Hannevik fått göra en offentlig kovändning när han idag tillkännager följande:
– Vi har sett hur denna sak har blivit uppfattat i offentligheten. Vi önsker inte att det skall resas tvivel om vår ståndpunkt mot kommersialisering av sex, och vi ser i efterhand att allmänheten uppfattar detta som ett samarbete. Därför har vi valt att tacka nej till intäkterna från auktionen. (via AP)
Man väljer att gå på linjen att "media har missuppfattat oss" istället för att göra en pudel.
För mig är det helt klart att informationssekreterare Andrew Hannevik har gjort ett stort misstag och alldeles för sent insett den omöjliga kopplingen mellan strippengar och välgörenhet.

Frälsningsarmén i Sverige har valt att, via Blod och eld, nu på morgonen publicera ett pressmeddelande med samma budskap. "FA gjorde inte fel, det är media som har förstorat" och begär, indirekt, rättelse från bland annat Dagen.

Själv skulle jag vilja se en granskning av vilka FA verkligen tar emot pengar av. Det är vi, frälsningsarmén, som prostituerar våra egna värden när man tar emot pengar som kommer från verksamheter som man tagit principbeslut mot.

Även om jag vet att de delar av Frälsningsarmén där jag arbetat (ungdomsenheten) tackat nej till pengar från bland annat svenska spel så har jag samtidigt nu på morgonen förstått att FA många gånger tagit emot pengar från t.ex. statliga kasinon. Detta trots FAs upprepade ställningstagande mot dess öppnande i Sverige.

Vår organisation skulle må bra av att bli granskade, göra pudlar och en omvärdering av vilka vi tar emot pengar från.

1 kommentar: