torsdag, mars 08, 2007

Mammonland öppnar

Vana loggboksläsare känner till min fäbless för gratissaker. Det var den som drev både mig och Jonna till Hemköps nyöppning här i Örebro idag. Där stod vi framför entrén klockan tio i elva. Hela parkeringen var full och folk stod i lång ringlande kö utanför entrén. Vi letade oss fram så nära dörrarna som möjligt. Alla försökte markera revir. På ett sånt där svenskt sätt då man markerar revir med blicken men sällan skulle höja rösten eller göra en fysisk markering. Stämningen och förväntningarna trissades upp. Helt plötsligt var det inte det eventuella gratiskaffet som hägrade. Kanske skulle man få något om man var först genom kassan? Kanske skulle det plinga till sådär som i en kalleanka-serie och ett guldregn falla från taket, och allt man köpt skulle man få gratis? Eller kanske får de första tio kunderna genom portarna en chokladask?
Försiktigt tog vi några steg framåt.

Invandrare som pratade högt och med känslorna på tungan, pensionärer muttrade och tycktes avsky att det var så mycket folk men vägrade förstå att de själva var en bidragande orsak, och så vi. Alla stod vi där och väntade på att hemköpsmannen i den röda västen skulle öppna pärleporten till det förlovade mammonlandet.
Helt plötsligt händer det. Dörrarna öppnas och folk tränger sig, rusar in. Någon längst fram har fått för sig att tränga in en kundvagn och en back läsk och försöker förgäves trycka sig in medans folk hoppas över kundvagnen i försök att komma först in.

Jag och Jonna trycker oss, rusar in genom affären, roffar åt oss en kitkat och handlar.
- Jaha, det blir tio och femtio, säger kassörskan.
Vi tittar fortfarande på henne med spänd förväntan i blicken. Tre sekunder senare förstår vi att Sara C i kassan inte brydde sig ett skit. So what om vi var föst. Hon ville ha de där tio och femtio. Strunt. Konstigt pris, dessutom.

Så vi betalade och gick tillbaka in i affären, drogs med i köpgalenheten och råkade till sist köpa upp varor för 750kr.

Vi som bara skulle ha gratiskaffe.

Inga kommentarer: