torsdag, mars 08, 2007

Miljoner, polacker och prisse

Gotlands tidningar skriver idag om det medlemsfall som Svenska kyrkan haft det senaste året. Man oroar sig över de drygt 500 som begärde uträde ur kyrkan förra året. Man har fått justera budgetar och menar att man inte kan nyanställa.

När man börjar räkna på det blir man lite fundersam...

Man delger att varje medlem i snitt betalar minst 2300kr per år i kyrkoskatt. Man säger också att man för första gången gick under 48 000 medlemmarstrecket.
Ett enkelt överslag visar då att svenska kyrkan på gotland varje år drar in minst 110 000 000 kr.

Hundratio himla miljoner kronor!! I 1 - ett! - stift!

Det är banne mig på tiden att ni borde sättas i kris. Jag ser det helt och hållet som ett sundhetstecken att denna "kris" får biskop Lennart Koskinen att tänka i banor som "Om vi inte är ute och finns där vi behövs blir det ännu en anledning för folk att inte vara med, säger han."

Ja, ut med er, visa er. Göm er inte i kyrkorna i dyra lokaler med påkostande kulturprogram. Ni är väl fortfarande kyrka och inte museum?
Ah. Gör bara nånting för att det ska kännas skäligt att lägga 110 miljoner spänn på er.
***
Apropå medborgarjournalistikens kamp mot pressjättarna har prisutdelning idag skett för Stora journalist-Prisse - ett pris som delas ut till den som kombinerat fantasi med skrupelfrihet för att ta journalistiken till nya svindlande bottennivåer.
Årets vinnare var, som jag skrivit förut, aftonbladets ansvarige utgivare och chefredaktör Anders Gerdin. Läs gärna Prisses beskrivning av Gerdins arroganta förhållande till det hela.
***
Kristdemokraten Annelie Enochson har anmält SVTs temakväll kring barnatro, som bland annat innehöll Jesus Camp, rapporterar Dagen.
”Hela programmet andades förakt mot religiösa och dessa utmålades som manipulativa människor som överför sina "hemska virus" (dvs. tro) till sina barn”
Well done! Det hade vart så intressant att se SVTs resultat om de skulle göra ett öm skildring av "barnatro".
***
Frälsningsarmén har, efter tusen år och en bedrövelse, äntligen fått upp sin nya hemsida. Den har varit på gång hur länge som helst och skjutits upp med dagar, veckor, månader och år. Men nu finns den. Nästan iaf. Den fungerar inte med Opera och du kan bara se den om du inte sätter "www" framför adressen. Men den finns! Resten löser sig. Tror jag.
Take a sneakpeak: http://fralsningsarmen.se
***
Just det. Glömde skriva det förut. Vi fick inget gratiskaffe hos hemköp. Bara en ros. EN ros. Till Jonna. För att hon är kvinna. Det var allt. Hemköp är snåla.

2 kommentarer:

Omar Ud-Din sa...

Säg att du skämtar om Frälsis webb. Antingen det eller så har de återgått till den gamla... Eller så har min Mac gammal cache kvar. En screenshot vore iaf trevligt..

Emanuel Karlsten sa...

Nä, inget skämt. Men det är konstigt. Idag tipsar till och med Vic Poke om den på sin blogg, men fortfarande når du bara siten genom att ta bort "www" och klicka dig igenom några felmeddelanden.
Vet inte om det här funkar, men kanske kan du se den här bilden