onsdag, mars 28, 2007

Siewert går till konkurrent och frälsis tackar ja till striptease

Siewert går till sin gamla uppdragsgivare Dagens konkurrent Världen idag. Det är lite lustigt. Det är samma typ av tjänst (på dagen som redaktör för "arbetsdagen" och på världen idag som redaktör för näringslivssidorna), men på en annan, mindre, tidning.

Nyheten verkar ha kommit sent ikväll/eftermiddag. Dagen refererar bara kort ur pressreleasen, medan Dagens Media publicerar en längre intervju.

Det är lustigt. Man kan nästan uppfattat en schism, Dagen och Siewert emellan. Eller så finns det bara "Världen Idag" kvar som erbjuder Siewert någon plats.

Det är synd. För jag gillar Siewerts engagemang.
Att det, som i intervju med Dagens media, skulle vara tal om någon webtv-grej hos Världen idag och sedan någon TV-satsning känns mest som tomma ord (och kanske något som hängs fram för att inte peka på att Siewert inte tar ett stort steg ur rampljuset iom sin nya anställning)

Uppdaterad:
Världen idag skriver nu på morgonen om det, och intervjuar sig själva.

Uppdaterad 2:
Läs Marcus intressanta kommentar

***

Frälsningsarmén har länge haft en beundransvärt tydlig position när det gäller vilka pengar man tar emot och inte. Man har till exempel avböjt att ta emot pengar från Svenska Spel då man menar att de pengarna delvis kommer från folk som har hamnat i missbruk.

Därför är det något förvånande att idag läsa hur Frälsis i Norge nu inte ser några problem att ta emot pengar från en strippa.
Allt grundar sig i att strippan känt medlidande för barnen i Brasilien under en resa där. När hon kom hem fick hon den lysande idén att sätta ut en annons om privat middag med striptease för 1500kr. Pengarna går oavkortat till Frälsningsarméns arbete för gatubarn i Brasilien.
"Kommunikationschefen i Frälsningsarmén Andrew Hannevik säger till Vårt Land att så länge det inte finns anledning att misstänka att pengarna kommer från olaglig verksamhet så ser man ingen anledning att tacka nej till gåvor."
Eftersom det även är lagligt med prostitution i Norge undrar man om verkligen lagen borde vara enda gränsen...

Uppdaterad:
Frälsningsarmén släpper idag, via Blod och eld, en pressrelease där man förnekar samarbete.
Såhär tycker jag.

9 kommentarer:

Julia sa...

jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Å ena sidan gillar jag inte Siwert och tycker att han passar bättre på VI än Dagen. Å andra sidan finns det många andra som diggar Siwert o nu kanske får för sig att VI är en bra tidning att prenumerera på. Det låter säkert inte klokt. Men jag är allvarligt oroad.

Ebermann sa...

Pengar från striptease... ptja. Jag tror Herr Booth skulle tagit emot dem, utan större funderingar, faktikst.

Emanuel Karlsten sa...

Ebermann: Jag är relativt säker på motsatsen. Booth skulle självklart ta emot den goda viljan, och första gången kanske till och med pengarna, men han skulle inte gå ut och offentligt säga "så länge det inte finns anledning att misstänka att pengarna kommer från olaglig verksamhet så ser man ingen anledning att tacka nej till gåvor".
För hur kan man tacka ja till pengar som intjänas på andra människors sexuella lustar/pervetioner? Särskilt när man som soldat skriver under på att avhålla sig från dessa pervetioner.

Jag tror Booth istället skulle försökt hjälpa till ett yrke som inte innebar att man var tvungen att klä av sig kläderna.

Grejen blir ju signalen man skickar - är det ok att klä av sig kläder för kåta gubbar, så länge ändamålet är gott?

Tor Billgren sa...

Världen Idag kompletterar alltså redaktionsledningen efter krisen i samband med att Hans Göran Björk tvingades sluta. (Mer om det här.)

Tidningen kommer definitivt att få mera tyngd nu. Det är både bra och dåligt. Bra för att den kanske blir bättre. Dåligt för att fler kanske lockas in i deras bedrägliga retorik.

Josef sa...

Jag håller nog med Ebermanns inlägg ovan. Speciellt då jag tänker på hur Jesus förhöll sig till den prostituerade kvinnan som för sina intjänade pengar köpte dyrbar balsam att smörja in Jesu fötter med. (Luk 7:36 ff.)
Jesus verkar, i alla fall i denna text, bekymra sig mindre om hur pengarna tjänats in, för att istället se till givarens intention.

Allt gott,
Josef

Emanuel Karlsten sa...

Josef, hur ställer du dig till mitt svar till Ebermann?

Annars tycker jag din liknelse med "synderskan" i Luk 7:36ff är extremt långsökt.

Särskilt som Jesus säger:
Luk 7:46-47 "Du smorde inte mitt huvud med olja, men hon har smort mina fötter med balsam. Därför säger jag dig: Hon har fått förlåtelse för sina många synder."

Det hade gått att likställa om strippan kom hem från Brasilien och slog fast "Nu har jag sett vad gatubarnen får genomlida. Jag vill dedikera mitt liv till att hjälpa dessa att inte behöver leva ett förödmjukande liv i ekonimisk fattigdom" och slutat sitt jobb som strippa och engagerat sig och andra i kampen mot fattigdom.
Så var ju inte fallet.

Istället försökte hon dra in pengar genom oförfärat fortsätta vara det som Bibeln titulerar "synderska".

För mig är det långt ifrån lika den berättelse du hänvisar till.

Josef sa...

Emanuel, du skriver:
"För hur kan man tacka ja till pengar som intjänas på andra människors sexuella lustar/pervetioner?"

Om knäckfrågan är vilka motiv som skall få finnas bakom intjänandet av de pengar som ges till FA:s verksamhet, så frågar jag mig: Vems pengar är goda nog?

Det blir för mig oerhört problematiskt om FA ser som sin uppgift att hindra någon som vill hjälpa den svage.

Jag förstår inte heller riktigt vad det är i Luk 7:46-47 som du menar gör liknelsen så långsökt. FA:s hållning i moraliska frågor har jag alltid uppfattat som tydlig och jag kan inte se att den skulle undergrävas för att man tog emot pengar i detta fall. För det är väl ingen som på ALLVAR kan se det som att FA sponsrar striptease?!?!

Följande alltför långa citat från C.S Lewis Den sista striden, fångar det jag vill åt:

“Then I fell at his feet and thought, Surely this is the hour of death, for the Lion (who is worthy of all honour) will know that I have served Tash all my days and not him. Nevertheless, it is better to see the Lion and die than to be Tisroc of the world and live and not to have seen him. But the Glorious One bent down his golden head and touched my forehead with his tongue and said, Son, thou art welcome. But I said, Alas, Lord, I am no son of thine but the servant of Tash. He answered, Child, all the service thou hast done to Tash, I account as service done to me. Then by reasons of my great desire for wisdom and understanding, I overcame my fear and questioned the Glorious One and said, Lord, is it then true, as the Ape said, that thou and Tash are one? The Lion growled so that the earth shook (but his wrath was not against me) and said, It is false. Not because he and I are one, but because we are opposites, I take to me the services which thou hast done to him. For I and he are of such different kinds that no service which is vile can be done to me, and none which is not vile can be done to him. Therefore if any man swear by Tash and keep his oath for the oath’s sake, it is by me that he has truly sworn, though he know it not, and it is I who reward him. And if any man do a cruelty in my name, then, though he says the name Aslan, it is Tash whom he serves and by Tash his deed is accepted. Dost thou understand, Child? I said, Lord, thou knowest how much I understand. But I said also (for the truth constrained me), Yet I have been seeking Tash all my days. Beloved, said the Glorious One, unless thy desire had been for me thou shouldst not have sought so long and so truly. For all find what they truly seek.”

Emanuel Karlsten sa...

Josef:
"Vems pengar är goda nog?"

Dens pengar som inte grundar sig i en förtjänst som obektifierar kvinnor (pornografi, striptease), som medvetet skadar andra (vapenindustri), eller vars inkomst kommer från en verksamhet som man vet gör att andra kommer till skada (spel om pengar osv).

Jag är inte mot själva handlingen någon (vem som helst) vill ge pengar. Utan vad effekterna blir av de intjänade pengarna.
Om effekten, i det här fallet, blir att vi hissar en strippa som kommit på den lysande idén att klä av sig kläder och skaka på rumpan framför en kåt gubbe så skulle man genom att ta emot pengarna, indirekt, uppmuntra den sortens versamhet. Det tycker jag är uppenbart.

Ja, jag tycker FA ska vara restriktiva med vilka vi tar emot pengar från. Oavsett om det handlar om folk från porrindustrin, vapenhandeln eller något annat som strider mot FAs policy (och etik).

Jag vet inte hur jag ska förklara min ståndpunkt tydligare.
Jag hoppas iaf du förstår lite av vad jag menar?

Nu försvinner jag några dagar (om jag inte får tag på internetuppkoppling någonstan) så jag får be att återkomma om du önskar att jag förtydligar mig. Jag har heller inte hunnit (tåget går snart) läsa CS Lewis-citatet. Men jag återkommer.

Josef sa...

Emanuel:

My bad! Först nu har jag läst "fakta i fallet" och inser att jag varit ute och cyklat. Jag fattade inte att kvinnan erbjöd sig att strippa "exklusivt" för FA. Då kommer ju saken i ett lite annat läge.
Jag är lite snar att tycka ibland... :)