söndag, mars 25, 2007

Söndagsrussin

Kristofer var här under helgen med sitt brassband från Linköpingskåren. Han spelade på Filadelfiakyrkans gudstjänst i morse och jag masade mig dit.

Brass kan vara fint ibland. Det är pampigt, till och med känslosamt ibland, och jag kan verkligen gilla det. Men det knäpper också till, blir lite mer högtidligt. Högkyrkligt, om så vill. Det sätter stämning på hela gudstjänsten och de som talar, leder mötet, predikar, använder sig av släpande meingar som "Dagens text läses ur" och "Vilken härlig känsla att samlas denna söndagsförmiddag i Guds hus".
Sångerna kommer från psalmboken eller från 70-talsfyllda studsiga lovsånger.

Samtidigt sitter det ganska många unga, tonåringar och unga vuxna i kyrkbänkarna. Jag sitter och funderar på vad de tänker. På varför de är här. De som liksom klär sig som vilken annan som helst. Snyggt, genomtänkt, matchat. De som är medvetna. Varför är de inte medvetna om att gudstjänsten är trist? Att de, om innehållet hade varit något annat än Gud och lokalen varit något annat än det vi kallar "kyrka", hade dissat det?
Eller är det just det. Att vi inte får dissa kyrkan. Att det ligger som en oupplöslig knut i våra medvetanden att kyrkan behöver vi gå till. Den är bra. För vårt kristna liv, för vår relation till Gud, och till andra kristna. Sen må det vara så att det vi sitter och försöker hitta några goda russin i kakan, men den är bra.
Är det den medvetandeknuten som tvingar oss till de tråkiga gudstjänsterna?

Det är, på ett sätt, en sorglig syn av kyrkan. Måste det vara så? Att vi sitter och väntar på ett "russin" vi kan njuta av? För om vi tillfredställer en yngre generation lider äldre, och vice versa.
Kanske.

Men hur ska de som inte är har fått en inopererad knut av "det är bra att gå till kyrkan" någonsin finna det attraktivt?

Antagligen är det som frälsis ledare Vic Poke sa i intervjun. Att vi behöver olika gudstjänster för olika åldrar. Det är en ledsamt, men kanske den enda utvägen.

För det kan inte vara meningen att vi ska sitta och ha trist på något som kallas "Guds tjänst".

Inga kommentarer: