måndag, april 23, 2007

Kristna frågor dominerar SvD

Det är intressant att se hur Svenska Dagbladets debattsida Brännpunkt de senaste veckorna gett rejält utrymme till kristna. Stefan Swärd, Bitte Assarmo och nu senast Ulf Ekman.
Det är inte konstigt. För alla tre (tillsammans med Göran Skyttes kolumn) har lett till något av det mest debatterade i SvD.se's historia. Rekord, alltså.

Kristendomen är het. Kanske för att den försummats, undanskuffats och försökts ersättas av något sekulärt modernt? SvD är ju inte dummare än att de rider på vågen och släpper fram fler. Och nu senast, alltså, Ulf Ekman.

Ulf Ekman skriver egentligen inte mycket. Det framgår även ganska tydligt i ingressen. Det finns knappt något att rubricera, hajpa, eller ens sammanfatta. Ekman tycker helt enkelt att det är kul med den debatt som blossat upp de senaste veckorna. Han tar också tillfälle i akt att marknadsföra sig själv, sin kyrka och den ekumenik som blir större och större. Inte bara i Uppsala (där Ekman under ett stort ekumeniskt möte predikat i domkyrkan. Läs mer) utan också i samband med hans inbjudan till pingstkyrkans Nyhemsveckan.

När kyrkor tappar medlemmar tvingas man till kompromisser. Så har också hänt i Sverige. Kyrkor kan inte längre leva på gamla recept, hot om helvete, uppbundna och uppstyltade gudstjänster och gamla evangelisaionssätt. I ett individualistiskt samhälle kräver det helt plötsligt att man personligen är övertygad. I det livet JAG personligen lever. Kyrkan har inte riktigt hängt med där.
Men det har också gett en positiv effekt. Det tar Ekman också upp i sin artikel.
När medlemsantalet i de flesta samfund sjunker blir vissa frågor mind­re intressanta. De relativt små skillnader som finns mellan olika samfund och grupper, är överkomliga i förhållande till huvudpunkterna i den tro som är gemensam för alla kristna.

När medlemsantalet sjunker och det börjar märkas i kassor och gudstjänstbänkar tvingas kyrkorna omvärdera sina gränsbyggande värderingar och istället se möjligheterna i att ta hjälp av varandra, lära av varandra. Till den milda grad att Livets Ord och Ortodoxa kyrkan kan samsas under ett och samma tak, under en och samma gudstjänst.
Tänk att det ska behövas. Att kyrkan avbefolkas innan vi förstår att våra sätt inte fungerar och att det är helt orimligt att kyrkor konkurrerar istället för att ta hjälp av varandra.

Läs också Daniel Astgårds mycket läsvärda (och, i det här sammanhanget, kompletterande) inlägg angående vikten av ett ursäktande för alla de garderobslik han och Livets Ord samlat på sig.

7 kommentarer:

Anonym sa...

jag tycker du har fel här... kristna har jätte lite media utrymme och jag tycker att humanisterna har jätte mycket media utrymme och får klanka öppet ner på kristna?! tycker inte du det?!

Emanuel Karlsten sa...

Fast jag skriver ju om SvD och inte media i allmänhet. Och ang SvD kan man väl inte säga annat än att kristna frågor har fått rejält med utrymme senaste tiden? Åtminstone relativt sett? Tycker du inte?

Gud Innan sa...

Välkommen till Tealogen!

Anonym sa...

Hej Karlsten !
Undrar följande, om du nu är Kristen och medlem av Frälsningsarmén hur kan du då hålla på med stjärnteckentydning då. Detta varnar ju Jesus Kristus speciellt för och det uttrycligen.
Liite konstigt eller...?
Lars Erik

Emanuel Karlsten sa...

Hejdär Lars Erik.

Jag tror du blandar ihop mig med någon annan. För jag sysslar inte med stjärnteckentydning...

Anonym sa...

Det är bara politik du talar om här . Det gjorde UE också !
Syftet med religioner är att uppleva livets eviga lagar vilka är den enklaste kontakten till Gud !
Vad religionen heter spelar ingen roll syftet är att hitta bevis på att Gud finns och inget annat !
Så gjorde Jesus och Muhammed som "pratade med Gud" d.v.s. informationen fungerade åt båda håll vilket kallas enligt vetenskap "den dubbelinriktade informationen" (kommunikation) vilket utgör grunden till IT-samhället och datorn bl.a.

Lomax sa...

Tråkigt att SvD inte ger plats åt vettiga pro-kristna artiklar istället för den senaste tidens texter som får en att undra hur det egentligen står till med "tänkeriet" inom kyrkorörelsen.