torsdag, april 19, 2007

Nytt liv till protesten - Skriv på!

Även om jag sagt att det var skönt att min roll var överspelad i debatten, så kan man inte bara sitta och titta på när det Scandicfrågan nu får nytt liv. Hans Gyllensten har hört av sig till SvD och fått uppmärksamhet för att han klippt sitt Hilton bonuskort och för att han understryker det konstiga i att porren får vara kvar, när Bibeln ryker. Det är inget nytt, men på nåt sätt nappar Svenska Dagbladet.

Det protestformulär jag initierat handlar inte först och främst om att Biblar ska stanna kvar på rummen. Utan det konstiga, och kristenallergiska, i att porren trots massiva protester finns kvar. När Bibeln kritiserats av 1 person kastar man ut den. När hela Sverige rasade för några år sedan, ROKS gjorde "Boka porrfritt"-kampanjer, vägrade Scandic (antagligen som enda storkedja) böja sig. Man försvarade antagligen sitt beslut på samma sätt som idag. "Porren är en samhällsfråga. Det finns på varenda bensinmack".

Bibeln däremot, den verkar vara en hotellfråga. För Bibeln på rummet går ju inte. Den är stötande och bör förpassas till receptionen. Det spelar ingen roll att dess ursprungliga syfte - anledningen till att den skänktes från gideoniterna - var att den skulle rädda liv, skänka tröst åt de ensamma handelsresande som gärna deppade hop under sina resor (läs gärna DNs Johan Thentes bloggpost om det). Det spelar ingen roll att gideoniterna fått tusentals brev som bekräftar att Bibeln just räddat de från att ta sitt liv på rummet. Nä, för Bibeln var stötande för en (1!) person.

Men ändå vänder jag mig i första hand inte mot att Bibeln tas bort. För det är såklart upp till hotellet själv. Tycker man porren är heligare än Bibeln så är de såklart fria att tycka så.

Det jag vänder mig mot är det skenheliga i att man menar att man plockar bort Bibeln för att mångfaldiga. För att inte stöta sig med någon grupp. För att alla ska känna sig välkomna. Men porren då? Det är väl ingen som kommer masa sig ner till receptionen och hämta Bibeln? Lika lite som det hade varit någon som sprang ner för att hämta porr i receptionen, om den fanns där.
Det handlar givetvis om pengar. Så säg då det, Scandic. Ni har kvar porren för att den genererar pengar. Det spelar ingen roll att städerskor får skrapa sperma från rutan efter kåta kunder, eller att kvinnor, med några enkla fjärrkontrollstryck, objektifieras och blir ett stycke penetrerat kött i rutan. Det är ju ett samhällsproblem. Varför ska hotellet bry sig?

Ja, att kasta ut Bibeln känns mycket mer rätt. Det är ju rent av "mer politiskt korrekt" som en Scandicföreträdare sa.

Hur tänker ni, Scandic?

Skriv på protesten mot att Scandic har kvar porren!

http://scandic.blodocheld.se

Läs mer:
Förtydligande epilog
Hejdå, fradgatuggande humanist
"Det känns mer politiskt korrekt att ta bort Bibeln"

15 kommentarer:

Peter sa...

Svaret är väl snarare att det är marknaden som styr. Kunden vill ha porr. Vem vill läsa en bibel?
Kristna personer bär väl i så fall med sig den så som jag bär med mig en fantasybok när jag är på hotell.

Anonym sa...

Jag är upprörd över att Scandic inte erbjuder Kalle Ankas Pocket på rummen men inte fan startar jag en protestlista för det.

Anonym sa...

Porren på Scandic är inte gratis, du måste skriva ditt rumsnummer och beställa kanalen, så den är ju inte fritt tillgänglig heller, i alla fall inte i Sverige. Likadant blir det ju med Bibeln och Koranen, du går ned i receptionen och beställer upp det du vill ha. Vad är det för fel på det?

Det är ju både respektfullt för alla trosuppfattningar och miljömässigt smart då det inte behöver ligga femtioelva religiösa böcker på varje hotellrum. Spara skogen!

Emanuel Karlsten sa...

Anonym (två): Varför kan man inte hämta porren i receptionen också?

Och miljöproblemet finns ju fortfarande. Vad ska de göra av alla tusentals biblar de har tagit bort från rummen?

Emanuel Karlsten sa...

Peter: Ja, det låter rimligt. Men varför går inte Scandic ut och säger det då? Det är ju när man tassar runt frågan med paradoxala argument som det blir så fånigt. Säg att man styrs av marknaden, och att det är därför man visar kvinno-objektifierande porr.

Emanuel Karlsten sa...

Anonym (ett): Varför skulle du starta en protestlista för Kalle Anka? Det låter väl fånigt? Kanske borde du istället skicka in, via ett protestformulär, att porr har blivit mer värdeneutralt för en hotellkedja än Bibeln.
Om du missat det finns ett sådant formulär här:
http://scandic.blodocheld.se

Mats sa...

Jag skrev en lång och uläggande kommentar här på denna post, som måste ha tagits bort av bloggaren själv.

Så du går alltså in och tar bort kommentarer som du inte tycker passar in??

Det tycker jag är ännu mer förjävligt och visar på din trångsynthet och att du inte kan acceptera andras åsikter.
Det finns något som heter tryckfrihet och yttrandefrihet.. men du gick in och tog bort mitt inlägg. Varför?

Har inte jag rätt att ha en åsikt om du har det?

//Mats

peter sa...

Hej!
Jag läste också Mats åsikt vilken jag tyckte var mycket bra och välskriven, sedan när jag går in nu för att kolla svaren så har hans åsikt tagits bort.

Nu vet jag vad jag tycker om kristna, mats, du får min röst.

Emanuel Karlsten sa...

Hej gänget!

Jag tog inte bort Mats kommentar, utan jag tog bort min egen bloggpost. Det blev liksom för många. Tjatigt, kanske. Tyvärr försvann även Mats kommentar då.

Fast ärligt talat var Mats kommentar inte speciellt trevlig. Den var rabiat, och full av svordomar. Sånt skulle jag inte ha något emot att radera. Det är ju jag som väljer på vilka förutsättningar ni får diskutera. Vill ni ha andra regler får ni skriva på er egen blogg. Här gäller hyfs. Så håll dig till det, Mats, om du ska skriva igen. (Även om jag nu inte tog bort Mats kommentar)

För övrigt. Här kommer mina responser på ditt, Mats, inlägg (som ligger kvar i min brevlåda):

Jag respekterar visst att hotell får ta beslut om de gillar porr mer än Bibel. Det skriver jag ju! Men har jag ändå inte rätt att protestera och tycka det är konstigt?

Läs gärna min förtydligande epilog (som finns länkat i posten här ovan) där jag skriver att jag aldrig hade mött din och andras kritik på samma sätt om jag inte varit kristen.
Lyssna: Jag ställer mig I FÖRSTA HAND INTE mot att Scandic tar bort Biblar. Utan mot att Scandic ser det som MER kränkande med en Bibel än porr i ett hotellrum. Att Scandic FÖREDRAR porren framför Bibeln. Det är signalen man skickar. Som potentiell gäst så har jag väl rätt att klaga och skapa opinion kring det? Eller har jag förbrukat den rätten genom att erkänna att Gud finns?

Jag tycker att MÄNNISKOR får välja vad de vill. Var läser du att jag säger motsatsen? Jag ifrågasätter ju SCANDICS reaktion som baserar sig på en gästs protest.
Jag accepterar gärna att Scandic drivs av ekonomiska intressen. Men då hade vart trevligt om de kunde vara ärliga med det. Inte komma med svepskäl.

Det här är första gången som jag reagerar stort och försöker skapa opinion runt en samhällsfråga. Jag har tidigare haft möjlighet att ställa mig frågande kring en mängd saker, men då avstått.
Ledsen om du uppfattar mig som gnällig. Jag tror att jag fortfarande har mycket att lära, så det är såklart intressant att höra dina åsikter om hur du uppfattar mig!

Jag tror Jesus hade reagerat liknande på detta (även om det skriver jag i "förtydligande epilog" - en länk du hittar i posten ovan). Inte just för att det handlar om DENNA fråga. Utan för att det blir en symbol på hur Sverige hanterar kristendom. Den är nu mer stötande än porr.

Jag vill inte hota någon. Jag kommer inte hota med bojkott. Jag vill bara fråga "Hur tänker ni, Scandic".

Du skriver att vi ska undervisa och påverka istället. Jag tycker Frälsningsarmén har gjort det länge. Men att just stå upp för att något är skevt, det gör vi sällan. Här fick jag chansen. Och tog den.

Mats. Du framställer dig själv som extremt rabiat i din kommentar. Det är tråkigt. Jag vill inte hetsa dig. Jag vill inte att du ska känna dig trängd. Jag vet inte varför jag fått dig att känna att jag är "bränd i huvet".
Jag hoppas iaf att du ska förstå att det inte handlar om att jag vill tvinga på dig någonting, utan att jag, och många med mig, ifrågasätter hur scandic tänker.

Du är välkommen igen med dina tankar. Men håll gärna igen påhoppen och svordomarna då. Det blir lätt så otrevligt.

Pye Johnsson sa...

Du säger att ingen kommer att masa sig ner till receptionen för att hämta bibeln!
Då blir min reaktion, hur viktigt är det då med en bibel på Hotell?
Är det inte så att om man är troende har man sin egen privata bibel med sig precis som man har vilken litteratur som helst med sig när man bor på Hotell?
Det kan ju inte vara så att det sekulära samhälle vi lever i ska tillgodohålla en viss grupp av människors behov men inte andras, då torde neutraliteten kännas mest lämplig.
Håller dock fullständigt med dig om porren men det är två skilda frågor som inte bör blandas ihop.

Pye Johnsson
Humanist och ateist

Emanuel Karlsten sa...

Hej Pye! Välkommen hit!

"Du säger att ingen kommer att masa sig ner till receptionen för att hämta bibeln!
Då blir min reaktion, hur viktigt är det då med en bibel på Hotell?"

Hur många tror du skulle masa sig ner till receptionen, köa med barnfamiljer, och fråga efter porr i receptionen? Liksom be de sätta igång den på rummet.
Inte många.

Men ändå kan jag hålla med dig. Vi borde ta med oss vår egen Bibel. Men borde inte porrälskaren ta med sig sin egen porr också? Jag tycker det är anmärkningsvärt att den tillhandahålls.

Kul att du håller med mig ang porren. Förstår dock inte varför du tycker att det handlar om olika saker.
För vi både tycks ju sträva efter att hotellrummet, i rimlighetens namn, borde vara neutral.
Borde det då inte gälla porren också?

Till sist: Skönt att du isärställer "humanist" och "ateist"! Det hedrar dig.

Emanuel Karlsten
Humanist och kristen

Biggles sa...

Emanuel!
Jag blir hela tiden mer och mer förvirrad...
På något sätt försöker du, en kristen kille med en kristen blogg, i en fråga som handlar om borttagna biblar, vända diskussionen från borttagna biblar till att handla om en snedvriden kvinnosyn eller att du vill höra ett företag säga att det handlar om pengar!?

Biggles sa...

En sak till...

Exakt vad menar du när du skriver "Humanist och kristen"?

Mattias J sa...

I sitt standardsvar skriver Scandic : "Frågan om att tillåta erotiska filmer är i våra ögon en samhällsfråga snarare än en hotellfråga. Vi välkomnar en debatt kring tillgängligheten av erotiska filmer, något som du idag kan köpa på varje bensinstation, se på kabelTV kanaler och inte minst översvämmas av på Internet."

Jag svarade just med:

Här har det onekligen skett en förändring det senaste decenniet eller så. Förr kunde du köpa porrtidningar på vilket snabbköp som helst - idag är det många år sedan jag såg en porrtidning på ICA (om man bortser från Slitz, Café etc). Jag kan faktiskt inte komma ihåg att jag någonsin sett porrfilmer till försäljning på en bensinmack - dock skall det erkännas att jag inte besöker butiken allt för ofta.
Slutsatsen är att det skett en självsanering inom stora delar av samhället. Scandic hotell är, vill jag mena, ett av få i övrigt serösa företag som fortfarande väljer att tillhandahålla pornografi och detta trots att det inte har något med kärnverksamheten att göra. (Att en videobutik hyr ut porrfilmer eller att en kiosk säljer porrtidningar vore mer förståligt).

Visst kan jag komma åt hur mycket pornografi jag vill på Internet, men jag blir inte erbjuden porr av min Internet-leverantör så fort jag slår på datorn. Jag måste själv välja att använda min Internet-anslutning till att söka efter porr och få den levererad av tredje part. På era hotell blir man erbjuden porr bara man bläddrar igenom TV-kanalerna på hotellrummet. (Tack och lov slapp jag den sekundkorta förhandsvisningen man tidigare fick vid min senaste övernattning hos er nu i veckan - en positiv förbättring)

Du skriver att det är en samhällsfråga. Det håller jag med om - så ta då ert samhälleliga ansvar och ta bort porren från hotellrummen!

UltraV:s värld sa...

Vi som arbetar emot pornografi räknar Slitz, Café och Moore och liknande tidningar som porrtidningar, medan de själva anser att det är livsstilstidningar eller pojktidningar. Förr ansågs dessa tidningars bilder som ganska grova porrbilder, kvinnorna var mer "välklädda" emellanåt och dessutom stod de bara rakt upp och ner på bilderna. Idag är en Elloskatalog mer pornografisk i sin framställning av kvinnorna, än porren förr, i allafall i Sverige. Visst finns det filmer från förr och säkert också bilder, men jag talar om det vanligaste sättet att framställa kvinnorna i porren. Det kallas utvik idag och ordet porr framför utviken har också försvunnit och utviken och porren är normaliserade. Pornografi är en del av reklam idag. Passa på att skratta åt min kommentar nu, alla porrliberaler och kalla mig gärna moralist och annat, det bjuder jag på. Jag arbetar dagligen med dessa begrepp och kvinnohälsan, mödravården, ungdomsmottagningar, kvinnojourerna och tjejjourerna möter också dagligen kvinnor och flickor som bryts ner av porren och den bild av kvinnor som figurerar nu i medierna. Även män och pojkar börjar objektifieras, inte längre bara i den så kallade bögporren, utan i alla möjliga sammanhang. Det börjar slå igenom bland främst de unga, pojkar och unga män som mår dåligt idag och söker hjälp. Pornografin är en samhällsfråga som även Scandic borde ägna sig åt, isåfall. Varken porren eller Bibeln är olaglig, även om man undrar om de kristna värderingarna snart inte kommer att kriminaliseras, så obehaglig känns debatten ibland!