lördag, april 07, 2007

Reaktioner från media, och fortsatt kamp mot kristofobin

Det har blivit en enorm respons på inläggen och protestmailen till Scandics kristofobiska agerande att ta bort Bibeln från rummen men låta porren finnas kvar.

Allt inleddes ju egentligen genom Bitte Assarmos debattartikel om kristofobin. En artikel som ovanligt stor uppmärksamhet! Svenska Dagbladet uppmärksammar detta idag med en sammanfattning som headlinar deras webbupplaga.

Telefonen ringde varm igår. Både Sydsvenskan och Expressen tyckte protestuppropet jag skapat var intressant nog för att göra artikel om det. Men Scandic är skickliga. Efter att Expressens fotograf vart här och fotat ringer Expressen upp och menar att man i och med Scandics beslut att lägga ut Bibeln, Koranen och en judisk helig skrift i receptionen inte längre har någon nyhet.
Sydsvenskan följde dock hela linan ut och har idag publicerat en artikel där både jag och en Scandicföreträdare intervjuas.

Scandic är sluga och duktiga. Genom att poängtera att det nu kommer standardiseras med Biblar, Koraner och judiska heliga skrifter i hotellkedjans alla receptioner lyckades de få reportrarna att glömma vad sakfrågan handlade om.

För poängen är inte att erbjuda heliga skrifter i en reception, utan att man påstår sig vara försvarare av moral och etik och kastar ut Bibeln men behåller porren.
När valet kommer om att flytta ut något som kan vara etiskt tveksamt väljer man bort Bibeln men behåller porren. Bibeln får som vanligt bära hundhuvudet. Att sparka på kristendomen är ingen konst. Det är reflexmässigt. Det är till och med politiskt korrekt att ha en arrogant distans till den.

Det handlar heller inte om att jag är Bibelfanatisk (som Expressen gärna ville vinkla det - inte minst genom att fotografen de skickade tog bilder med biblar i förgrunden) som vill pracka på någon en religiös skrift. Det handlar om att vi blivit ett land där kristendomsföraktet gått så långt att hotellkedjor, med porrservice dygnet runt i alla rum, kan säga att man rensar alla rum från Biblar för att ingen ska känna sig kränkt. Scandics agerande är så hycklande, skenheligt, kristofobiskt, kränkande att man inte annat kan än att vilja reagera mera.

Så fortsätt att sprid länken till protestmail-mallen! Länka på era bloggar! Lägg upp hänvisningar på era hemsidor. Maila till era vänner!

Det är dags att säga ifrån nu.

Skriv ditt mail nu! Det tar bara några sekunder!
http://scandic.blodocheld.se


Uppdaterad:
Replik på Scandics uttalande:
"Vag gäller porren så säger Bergkvist att det är en helt annan fråga.
– Erotiska filmer är lagliga i vårt samhälle och finns på varje bensinstation. På våra hotell finns två filmer i utbudet, men som gäst måste man göra ett aktivt val för att kunna se dem. " (via Sydsvenskan)


Varför skulle tre klick på fjärrkontrollen och få porren debiterad på hotellnotan vara ett mer "aktivt val" än att öppna byrålådan, leta längst in, ta upp Bibeln, öppna den och läsa den?
Är inte poängen ATT porren finns och ATT Bibeln finns? Är det inte därför man tyckte det var kränkande med Bibeln? ATT den fanns tillgänglig? Och är det inte därför som man borde kasta ut porren också? För ATT den finns där om man vill göra ett aktivt val och titta på den?
Det är ju detta som är så skenheligt och som jag reagerat på! Att man arrogant låter det bero att porren finns, men kastar ut Bibeln för att den kränkt en (1) person.

22 kommentarer:

Anonym sa...

men, spelar det stor roll för dig som kristen om det finns biblar på rummen eller inte??
skärpning!

Anonym sa...

Skulle du bli glad och nöjd om bibeln också debiterades på hotellräkningen likväl som porren ? Öppna gylfen och slappna av !

Kraxpelax sa...

Jag håller helt med. Porren är ett elände utan like. "Öppna gylfen och slappna av!" Folk fattar inte själva hur snaskiga de är nuförtiden.

Monica Alhbin sa...

Jag har skrivit en insändare till sydsvenskan, får se om de vågar ta in den. Har också spridit info. till andra kristna vänner som också ska agera vidare.
Bra jobbat Manne.

danpark sa...

Skulle det vara okej om Mein Kampf av Adolf Hitler låg i hotellrummen? Enda skillnaden är att Hitler har existerat tillskillnad mot gud och jesus som är uppdicktade fantasifoster.

Fjalar sa...

Så spektaktulärt inskränkt och obildat att jämföra Bibeln med Hitler. Detta också från någon som sjäv verkar besatt av våld om man ska utgå från "danparks" blogg. Jesus är för övrigt en historiskt bekräftad person omnämnd av historiker från den tiden. Läs på innan du börjar bräka...

Tobias Malm sa...

Oj oj, jag älskar att ta del av pekoral argumentation, och när kristna argumenterar får man nästan alltid mer än vad man har önskat sig av den varan.

Pornografi är underhållning, det kan jämföras med alla andra tv-kanaler och filmer hotellet erbjuder. Här finns redan ett brett utbud som är anpassat efter ett pluralistiskt samhälle. Nu har man äntligen gjort samma sak med Bibeln i lådan, man har insett att alla inte tror på Bibeln (precis som alla inte tittar på porr) och därför adderat fler alternativ.

Man hade kunnat klaga på porren om det var allt som visades på hotellen, eftersom hotellen (som ska vara till för alla) inte bör exkludera människor som kan behöva deras tjänster. (Självklart är det upp till hotellen om de vill göra det, men likväl kan man argumentera för det omoraliska i att exkludera en viss grupp människor). Nu visas dock inte bara porr, utan all sorts visuell underhållning.

Så måste det vara med religionen eller politiken också. Anser man att det vore omoraliskt att bara tillfredsställa/premiera en liten del av befolkningen i avseende på vad de gillar att titta på när de ser på TV måste man också anse att det är omoraliskt att bara tillfredsställa/premiera en del av befolkningen i avseende på religion!

Det är alltså inte fråga om att någon tycker att Bibeln är omoralisk (även om jag gör det) och porren moralisk, det är fråga om att det är omoraliskt och efterblivet att utgå från att alla som bor på hotellen är kristna. Personligen föredrar jag INGEN religion på hotellen, om någon vill ha sin "heliga" skrift vid sängkanten får de väl ta med sin egen. Vilken det än må vara. Men det är en annan fråga.

Vidare: din inlaga visar tydligt på kristen egocentrisk världsbild. Ni tycks utgå från att alla delar era värderingar och sedan gör ni poänger som kräver att så är fallet för att de inte ska vara intetsägande. Tex hävdar ni att tar man bort en sak av moraliska skäl så måste man för att vara konsekvent ta bort allt omoraliskt för att ge sken av att vara moraliska. Men nu råkar det ju dock vara så att alla inte delar kristnas sexualfobi och sålunda inte betraktar porr som fel, och är man inte av uppfattningen av att porr är fel, ja, då har man inte sagt emot sig själv på något sätt!

Men men, tack för den pekorala underhållningen på den här bloggen!

Anonym sa...

Bibeln berättar om hur ett utrotningshotat folk (judar) överlevde med sin tro på att det finns något utanför medvetandet !
Det är judarnas lagbok så som våran 10 cm tjock SRL !

Pastor Astor sa...

Tobias,
för det första tycker jag det är schyst att läsa ett inlägg ordentligt innan man kommenterar det, det har du uppenbarligen inte gjort.
För det andra så blir man inte djupsinnig för att man lärt sig några svåra ord. Om man tror det är det smart att lära sig några fler, för det blir ganska genomskinligt om man använder ord som "pekoral" flera gånger i en förviso lång och tjafsig kommentar.
Om man lider så förfärigt av att läsa en blogg, så finns det en ganska enkel lösning - låt bli.
Min gissning är att du är mest intresserad av att ge uttryck för din egen åsikt och höra din egen röst. Använd din een blogg till det. Den har nog inte så måga fler läsare - än du.

J.A. sa...

Har du läst Jonas Thentes inlägg på sin blogg?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2786&a=635224&rss=2786

Tänkvärt

J.A. sa...

Thentes inlägg heter "Predikan på Långfredagen", bara så att det blir rätt

Fredrik sa...

Emanuel, varför ljuger du och hävdar att Stefan Jansson har påstått sig vara kränkt av biblarna när han aldrig har sagt något sådant?

Varför rycker du Scandics citat ur sitt sammanhang och framställer det Scandic svarade på ett ohederligt sätt?

Är det kristen etik?

Hellström sa...

Fredrik: Varför hävdar Sydsvenskan i sin ursprungsartikel att det var precis vad Stefan Jansson skrivit i sitt mail till Scandic?

Sopa framför egen dörr innan man sopar framför andras kanske?

Magnus Andersson sa...

Inte alldeles irrelevant kritik. Den ende personen som klagade var dessutom en "taliban" från humanisterna. Bloggaren Johan Ingerö kallade honom lämpligt nog för taliban... NEJ, Hizbollah var det. (Samma typ av kränkta fundamentalister - fast då muslimer - som nu tycks fått med sig Malmös förskolor på att inte längre servera griskött?)

MEN ETT TIPS kanske? TV-apparater på rummen, och det finns en massa bibeluppläsningar allt sedan 70-talet (eller tidigt 80-tal?) och den nya NT-översättning som släpptes då. Inspelningar med våra främsta kvinnliga och manliga skådespelare och artister finns. Och som sagt hela böcker, vill jag minnas. Vore det inte något att bjuda på till en symbolisk struntsumma?

Christian BK Aasvestad sa...

Det är alltså fobi mot en religiös grupp att en hotellkedja att inte har ett exemplar av gruppens religiösa skrift på varje enskild rum??

Scandic är kristofober därförr att kedjan inte länger har Biblen på alla rum, det måste ju innebära att man är islomofobisk när den inte har Koranen på alla rum, antisemitisk när man inte har Tanakh på allarum, hindufobisk när man inte har Bhagavad-Gita på alla rum etc etc.

Magnus Andersson sa...

Christian BK Aasvestad: Om en hotellkedja som har biblar i nattygsborden får en kund (som t ex heter Christian BK Aasvestad t ex) och denne kund säger att den tycker att det är så himla medeltid och massmordsuppmanande och kränkande med biblarna i natygsborden och att nämnde person även säger att denne är aktivt bekämpandes kristendom i en förening som har tagit det som sin främsta uppgift OCH ATT hottellet därmed bestämmer sig för att plocka bort alla biblar de har i nattygsborden, vilket de alltså gör. I detta läge kan man väl säga att hotellet har varit... ja, "medlöpare" på nåt vis, eller?

Anonym sa...

Om det skall finnas biblar på rummet så kan man ju lika gärna lägga dit en bärbar dvdspelare med en porrfilm i.. ??
Är det okej då??

Då gör vi så, antingen biblar på rummet och bärbara dvd-spelare.

Eller porrfilm centralt från receptionen och även så, biblar i receptionen.

Vi är inget kristet land längre, inse, eller anmäl dig på godhatesweden.com..

Vi är inget land av porr heller, vi är ett land av fria val och fria möjligheter, Det är iaf det jag vill att man barn skall ha, ett fritt val i ett fritt land.

Sluta vara så jävla konservativ nu... Se på frälsningsarmens medlemstal och inse, tron kommer finnas kvar, men det fria valet komemr segra

Fredrik sa...

Hellström: därför att de tolkar händelserna genom Karlstens glasögon.

Fredrik sa...

Hellström: P.S. Läs Janssons brev så ser du att det aldrig stod så i brevet. Det är något som Emanuel Karlsten har hittat på. SvD-artikeln bygger på desinformationen i Karlstens upprop.

Emanuel Karlsten sa...

Hörru Fredrik. Varför håller du på att baktala mig hela tiden? Det stämmer ju inte alls att jag har "hittat på" att Stefan har känt sig kränkt. Det skrev journalisten i Sydsvenskans första intervju. Det har flera påpekat för dig, men du fortsätter anklaga mig för att nån slags kränkhetsjakt på humanisterna.
Uppenbarligen har han uppgett sig kränkt för reporten på Sydsvenskan, eller så har de tagit sig friheten. Hursomhelst är det INTE JAG som har spridit att humanisten Stefan känt sig kränkt.

Du kan själv kolla i denna artikel:
http://sydsvenskan.se/sverige/article229472.ece
Och söka på "kränk" så hittar du klart och tydligt att Stefan uppfattade Bibeln kränkande för både "humanister, muslimer och andra"

Sluta nu. Tack.

Anonym sa...

Om du har en källa att Stefan inte känt sig kränkt och en där en journalist i mellanhand har förvrängt informationen, då väljer du den förvrängda. Hört talas om källkritisk granskning? Nä just jag du tror ju på bibeln ja... Då bör man nog inte vara så källkritisk om det ska lyckas...

Hur som helst, ingen har känt sig kränkt...

Emanuel Karlsten sa...

Hej Anonym!

Jag har aldrig haft, förräns långt senare, en källa om att Stefan inte känt sig kränkt. What to do, liksom? Det är väl ingen biggie heller? Poängen är ju att Scandic, på en persons protest, har tagit bort biblar men, efter massiva protester, vägrat ta bort porren.

Förövrigt - trist att du verkar ha en så bitter syn på Bibeln. Omvärdera gärna den. Det kan bli positivare än du trott!