torsdag, april 05, 2007

Vi är kanske inte förföljda, men väl fördummade och nedtystade

"Dagens Sverige genomsyras av en skrämmande verbal förföljelse av de kristna."
Så inleder Bitte Assarmo sitt debattinlägg "Kristna jagas i Sverige och utomlands" i SvD idag.

Det är läsvärt på många sätt. Även om det är överdrivet och provocerande har hon en hel del poänger.
Att dagens kristna är "förföljda" är såklart en sanning med modifikation. Det är ingen som jagar den kristne för dess åsikter, men däremot tystas de. Kvävs nästan. Så fort den kristne ens drar för andan för att tala om bibliska principer och universiella sanningar så slår den sekuläre för öronen och försöker samtidigt lägga locket på, kanske fäktas med ord som tolerans, fascism och korståg.
Kvar står den kristne med brallorna vid anklarna och skäms för att han ens höjde rösten i en fråga som redan var färdigdiskuterad.

Assarmo har en hel del intressanta inlägg. Till exempel ger hon en ganska skarpsynt version på varför politiker har så lätt att anklaga kristna och kyrkan för politiskt inkorrekta åsikter som annars både judar och muslimer har.
"Det handlar också om rädsla. Den politiker är inte född som vågar ta i sin mun att exempelvis muslimer har en bakåtsträvande syn på abortfrågan. Då kan ju Stockholms tunnelbana sprängas i luften och med den ett par tre tusen civila."
Nej, det är bättre att svartmåla de kristna, för det var ju ganska många hundra år sedan påven manade till vapen mot de otrogna"
Det känns såhär i efterhand självklart, men Assarmo sätter fingret på det. Det är extremt enkelt att fördöma kristna idag, som nu kvävt sin militanta gren, och som skäms för korstågen, häxbränning och förtryckande av homosexuella. Det är som att slå bollen i öppet mål på en meters avstånd. Det jublas lika mycket varje gång men det är i princip omöjligt att lyckas missa målet. Att däremot anklaga muslimer - de som i arabvärlden fortfarande verkställer straff mot homosexualitet - skulle vara politiskt självmord. Det räcker med att se på effekten som den danska tidningen mohammed-karikatyrer har fått.

Jag menar inte, som Antigayretorik tar upp, att kristendomen INTE ska bära hundhuvudet för det kristna har gjort tidigare i historien, utan att det är lustigt att se hur sanktionerat det är för, tex, en politiker att kasta skit på kristna och hur farligt det är att ens nudda ämnet om svenska muslimer som trångsynta bokstavstroende.

Intressant att ämnet togs upp. Det har redan blivit det mest omtalade i bloggosfären. Kan det få större effekter än så?

Uppdaterad:
Skicka ett mail om upprop mot Scandics kristofobiska agerande!
Läs mediareaktioner

Inga kommentarer: