fredag, maj 18, 2007

Reinfeldt i USA


Reinfledt är i USA. Med de stora pojkarna. Precis så ser det ut. Reinfeldt blir inställsam i deras sällskap.
Jag ser honom på TV. Han sitter så obekvämt, stelt, att han inte riktigt vet var han ska ha armbågarna. Än mindre händerna. Eller benen. Vill sitta som häftige Bush, men lyckas inte. Råkat stryka mot ryggstödet för tidigt när han satte sig ner. Kavajen trycker upp högt i nacken. Axelvaddarna spelar fritt en decimeter ovanför axlarna.
Men han känner sig upprymd, där bredvid Bush. Häftige Bush. Den Bush Reinfeldt hyllat i demonstrationståg med fina plakat.

Jag tycker det är roligt att titta på.

Men allra mest komiskt är det Birger Schlaug beskriver på sin blogg. För när Reinfeldt funderat på vad som kan imponera mest med sitt besök har han och hans konsulter kommit fram till att det är miljöpolitiken.
Schlaug, vars miljöparti tagit fram t.ex energiskatten som de "under hårda budgetförhandlingar tvingat sosseregeringen" att införa, blir uppriktigt förbannad när han ser Reinfeldt ta cred för dessa.
"Moderaterna har röstat emot varenda en av dessa skatter, trots att varenda krona i ökade miljöskatter kompenserats med lika mycket sänkt skatt på arbete."
Men vad gör det. Det är ju creddigt i the land of the free. Igår var igår.
Reinfeldt, Bush och Arnold fortsätter prata politik. Miljöpolitik. Det låter bra framför kamerorna. Själv undrar jag vad de säger när de kommer in i de "slutna samtalen". Om de pustar ut, löser slipsarna, kastar sig i soffan och fnissar lite. "Hoho, jahjälp vilket drev det är kring dessa sketna miljöfrågor, haha. Jaja. Vad säger vi nästa gång?"
Och så kommer Reinfeldt ut hand i hand med ännu en höjdare, poserar ett halvsteg bakom och ler lismande.
Han får ju va med de stora gubbsen.

Inga kommentarer: