tisdag, maj 29, 2007

Vad ska jag göra med den informationen?

Maria Hallman heter någon som har skrivit en bok "Homosexualitet är synd". Till detta har hon gjort en reklamfilm. Antagligen det mest absurda jag sett någonsin i reklamfilmsväg.

Första frågan som reser sig är ju förstås: Hur gör man videoreklam för en bok med titeln "Homosexualitet är en synd"? Gör man den dyster? Målar upp skräckscenarior? Tar man med bilder på cancerbölder? Eller gör man den neutral? Ger ett sken av att objektivt granskat Bibelns texter och kommit fram till en sanning?

Närå. Man väljer att köra en upptempolåt med en sprudlande glad Maria Hallman som slår ut händerna, gnistrar med sitt leende och flörtar med oss. Filmens budskap skulle lika gärna kunna basunera ut "Homosexuella lever ett syndigt liv! Wohooooo! Let's go! för 149kr + frakt"

Vidare undrar man: Vilka är målgruppen? De kristna? Som gläds över att någon äntligen lyckats släppa en bok där man offentligt målar synd i pannan på människor som lever i homosexuella förhållanden? "Äntligen har någon släppt en bok om det!"
De homosexuella? Som alltid undrat om det verkligen är synd? "Äntligen kan jag läsa facit!"

Det är tråkigt och konstigt att kristna älskar att basundera ut livstilssynder. Oavsett vad vi tycker i frågan kan jag inte för mitt liv förstå vad vi tjänar på att skriva en bok om det och sätta den dömande titeln "Homosexualitet är synd".
Jaha?
Det hade inte varit lika uppseendeväckande om det hade varit lögner, avundsjuka, eller ett vardagsbeteende vi gör då och då och som jag borde prioritera bort.
Men här handlar det om mäniskor som är kära i andra av samma kön. Som byggt sina liv till det Maria Hallman slår ut händerna och glatt kategoriserar synd.

Det är ok att kalla det synd. För vi är alla syndare. Jag är syndare. Men det är sjukt och respektlöst att vi måste skrika ut det, hamra fast det.
Vem tjänar på det?
Hade vi inte tjänat mer på att säga "Gud älskar syndare"? Hjälpa människor att själva finna Gud innan vi fastslår vad i människors liv som är synd? Räcker det inte bara att vi alla är syndare?

Genom att stämpla och kategorisera enligt boktiteln distanserar vi oss. Och så sitter vi sedan där på varsin sida och hojtar slagord mot varandra. "Homofober", "Cancersvulster".

Konstigt, konstigt, konstigt, Maria Hallman.

Se filmen:


Läs också recensioner på Antigayretorik

7 kommentarer:

Kristofer sa...

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta åt att du går på det här. För så uppenbart fejkat har det inte varit sedan sidan "God hates fags" som du debunkade för några månader.

Ingen sansad människa skulle göra en reklamfilm med den b-kvaliteten för att sälja sin bok. Ingen skulle designa ett bokomslag så om de gjorde en seriös bok som de ville sälja. Ingen.

Mark my words. ;)

Emanuel Karlsten sa...

Sansad eller inte. Det är en riktig bok, en riktig film.

Det finns tom bokrecensioner på den.

Read it and weep!

Kristofer sa...

Jo, min ironi gick nog inte tydligt hem ens till den ironiska generationen. Boken finns, men visst känns det som om reklamen är hämtad från ett humorprogram på åttiotalet.

Vilket får mig att tänka på hur mycket annan fin kristen tv som produceras med samma kvalitetskrav...

Monica Olsson Kolkman sa...

Det här är ju så pinsamt att man vill gå och gömma sig och komma fram om 10 år och säga; jag är faktiskt också kristen...

Och jag tror att jag har sagt det ett par gånger i min blogg;
Kristna är kristendomens bästa och SÄMSTA reklam...

Gärningsmannen sa...

Bara en detalj i alla pinsamheter: "alla stora universitet har boken". De stora universitetsbiblioteken får alla böcker som trycks i landet. Det kallas för pliktexemplar...

Madicken sa...

Det var det pinsammaste jag sett på länge...

Olov sa...

min erfarenhet är att man ofta får prata mycket gud med folk som kanske inte är på speaking terms med henom, när de har fått sig ett par innanför västen. Så jag var ganska pepp på att förfesta med arbetskamrat D och hans vänner i fredags.

Istället blev det att vi satt och pratade om huruvida den här reklamen var på riktigt eller ej. Och jag fick ju tillstå att jo, den är nog på riktigt. Sen var dt uppförsbacke..