fredag, augusti 31, 2007

För uppenbarligen längtar vi alla tillbaka till mellanstadiets lekfullhet

Hemskt ledsen att jag försvinner sådär en dag utan att säga till. Men hela gårdagen, och halva dagen idag befann vi oss ute på samkvämsdag.
Ja, det blir lätt en känsla av just "samkväm" när man hamnar på ytterligare en av Stockholms skärgårds frikyrkogårdar med Jesustavlor på väggarna. Den ölstinna umgängeskulturen blir lätt förvirrad, och helt plötsligt finner vi oss sitta och leka "Maffia" och "Kurragömma". På riktigt. 20-28åringar leker mellanstadielekar. Opåverkade.

Självklart har det en del att göra med folkhögskoleandan - det leks och är lite mer "avklätt", ärligt, på nåt sätt. Men det ger också en intressant tankeställare på hur ungdomskulturen hade kunnat sett ut om alkohol inte hade varit en obligatorisk del i varje sammanhang.

Frågan tornade upp sig där på senkvällen: Om Sverige hade varit utan alkohol - hade den då sett ut som klassisk och halvt karikatyrisk frikyrkogemenskap? Med gul saft och bullar, med coronne och pingisbord och filmkvällar.
Har alkoholen gjort oss så ängsliga och asociala att vi helt förlorat kärnan i umgänge - att njuta av varandra? Att vi låter alkoholen ha kul i vårt ställe?
Har vi glömt hur vi gör?

För några av oss blev gårdagen en påminnelse om det.

2 kommentarer:

Pastor Astor sa...

Som anställd vid en folkhögskola kan jag avslöja att detta är det första steget i fölkhögskolehjärtvättstrategin (fhskhts - eller fiskhits som vi säger). Vi får folk att leka en massa fåniga lekar och göra bort sig inför varandra på en lägergård långt borta. De kommer tillbaka från lägergården och har ett val: Endera ta avstånd ifrån ifrån det hela och medge att de blivit lurade och bortgjorda, eller att se någon "högre mening", eller "viktig lärdom" i det de varit med om. 99% väljer alternativ 2. Härifrån är det ett sluttande plan. Före jul kommer du att:
- Äga ett par lovikavantar (som du eventuellt stickat själv)
- Vara klädd i ett av följande: Palestinaschal, näbbstövlar, batik eller indianska kläddetaljer.
- Ha blivit eller allvarligt övervägt att bli vegetarian
- Frivilligt dricka te som inte innehåller faktiska blad från tebusken
- Ha åsikter om globalisering, rättvis handel, pedagogik.
- Ha din mp3 laddad minst till hälften med band du inte hört talas om innan terminen började
- Ha gått upp några kilo och vara invand på att en dag SKALL innehålla minst sex mål mat.

Jag har bara en sak att säga: MUUUAAHAHAHAHAAA!

Emanuel Karlsten sa...

Shit. Jag som tittade på en palestinaschal senast igår.