tisdag, oktober 23, 2007

Aftonbladet bjuder in bloggkommentarer

Aftonbladet presenterade idag en smygstart på deras egen version av Twingly. Ja, för det är inte Twingly, men samma funktion.

Här på bloggen pågick det för längesedan en diskussion mellan mig och Sigge (och jag blir nästan stolt när jag läser hur framstående profetisk jag var i mina analyser kring Twingly!) om varför Twingly var bra, och varför Aftonbladet skulle hoppa på tåget.
Sigge slutade kort därefter på Aftonbladet, men hann lova att det sista han skulle göra var att implementera en EGEN variant av Twingly.

Det blev inte så. Aftonbladet.se bytte publiceringsverktyg och allt sköts på till framtiden. Tills idag. Då hans efterträdare Lotta presenterade deras smygstart (än så länge bara på webbens kultursidor)nya variant av Twingly.
Och utan att testa den (det gör jag nu) känns det riktigt bra.
Aftonbladet tar hjälp av den egenägda portalen Bloggportalen. Därmed har man redan 17 000 av Sveriges bloggar och blogginlägg indexerade och behöver inte alls, som Twingly, bygga på att bloggare surfar in på deras sajt och registrerar pingar för att kunna synas under deras artiklar.

Därmed hamnar Aftonbladet återigen i framkant, även inom bloggområdet.
Och det ska bli spännande att se hur de hanterar bloggar som lyfter deras pinsamt uppenbara fel. Som det här (som Aftonbladet aldrig brydde sig om att ta itu med).

Det enda märkliga är varför Aftonbladet väljer att härma DNs rangordning av bloggarna - där de mest länkade bloggarna hamnar överst. Varför de inte gör som SvD och Dagen och låter de bloggar som senast skrev om nyheten hamna överst i deras listor, är för mig helt obegripligt. De största - eller mest länkade - bloggarna har ju knappast mer intressanta poster än de mindre. Snarare är det tvärtom - de största är stora för att de har länkat och länkat och länkat (a.k.a twinglyhorat) till de stora sajterna.
Det piskar på en likriktning som känns märklig.

Vidare kan man undra hur Expressen nu ska svara. De ligger rejält efter och har ingen uppbyggd bloggplattform.
Möjligtvis har Expressen en chans om de lägger ett jättebud på Johans knuff.se. Och det hade iofs varit ett genidrag. Då hade de inte bara köpt Sveriges bästa bloggportal, utan också ett enormt förtroendekapital och en välutvecklad plattform.
Men det köpte blir aldrig av. Väl?

Till sist: Lagom till Aftonbladets nya Twingly-variant har man också lyckats indexera tidningen Dagens artiklar på bloggportalen (där Jonna i skrivande stund ligger överst!). Det är ju fint.
Det tog bara tre månader.

Inga kommentarer: