torsdag, oktober 04, 2007

Frälsningsarméns "väckelse" i tredje världen

Vet inte om ni hunnit följa med i utvecklingen av mordet på den norska frälsningsofficeren? Jag är förvånad över att inte fler svenska medier har hakat på och skrivit om det. Men mest förvånad är jag över att Dagen inte slagit upp det större.
Kanske handlar det om närhetsprincipen. Men ändå. Det här är verkligen vidrigt och värt att uppmärksamma mycket mer.

Kort handlar det om att den norske frälsningsofficeren Bo Brekke, som var stationerad i Pakistan som landsledare för Frälsningsarmén, blivit mördad på sitt kontor. För en tid sedan avskedade han en frälsningsofficer för oegentligeheter kring en fastighetsaffär. Det misstänks nu vara motivet till mordet. En konspiration tros ha bildats mellan den avskedade och två till som till slut ledde till mordet på tvåbarnspappan Bo.

Det är sjukt. Och det är riktigt sjukt om det stämmer att det är en frälsningsofficer (som är det något komplicerade namnet på en pastor inom frälsis) som utfört mordet. Samma officer som gett sitt liv till Gud för att tjäna. Bringa frälsning - både andligt och socialt - till alla.

Det ligger en djup problematik bakom allt det här.
Frälsningsarmén (FA) har i många tredjevärldenländer blivit en räddning i sig för dess invånare. Men många gånger inte på grund av dess budskap, utan på grund av dess organisation. FA är en instution som ger garantilöner till sina anställda; ger socialt nätverk som innesluter och lagiskt ställer upp; skapar en tillhörighet som hjälper dig stiga i de så viktiga statusstegarna.
Allt detta får som blir soldat mot att du lär dig sånger, får en förståelse för Bibeln och kan FAs lärosatser.

Under den knappa ettårsperiod jag spenderade i Zambia kom jag tätt inpå det här systemet. Samtidigt som jag kunde se hur mycket gott FA gjorde på vissa platser, kunde jag också förfasas över att man på andra platser snarare var just en organisation och en karriärsstege än en andlig rörelse.

Som officer är du oantastlig och står bara till svars för dina överordnade. Du får tjänstebostad, garantilön, samhällets respekt och ibland även tjänstebil. Ett otroligt stort karriärshopp för en bypojke som knappt haft råd till att klä sig på överkroppen. Då är det inte konstigt att man ser kristendom och frälsningsarmén som en karriär.
Men det är heller inte konstigt att det blir skevt och att vilka as som helst upphöjs i rörelsen.

Allt handlar om performance. Hur du framställer dig själv, och vad du kan redovisa på papper. Ju bättre du gör ifrån dig, ju lydigare du framstår mot dina överordnande, ju bättre positioner får du. Och ju närmare högkvarteret du kommer, ju mer oklanderlig blir du.
Det är sjukt, men sant.
Girigheten gör sitt, och när det ges möjlighet att tjäna en hacka extra så är det många som tar den. Även om man är pastor/officer. Jag har sett det hända flera gånger.

När den nu mördade officeren Bo Brekke valde att avskeda en av dessa korrumperade rasar såklart hela den avskedades värld. Allt som var uppbyggt, allt som betytt något i livet, all makt - allt är borta. Allt för att det där med ärlighet och Gud faktiskt fick utrymme.
Det är inte konstigt att det svartnar i ögonen på någon.
Och är den avskedade personen dessutom labil kan såklart det mest ofattbara hända. Ett mord.

Frälsningsarmén internationella högkvarter har ett ansvar. Inte bara för att ett mord har skett, utan för att man skapat en organisation där ledarskap aldrig ifrågasätts, där order är definitiva lagar och där insynen och kontrollen är svag.
Men det ansvaret är man sen att ta. Istället gläds man åt de goda siffrorna som landar på skribordet hos generalen. Dessa är man knappast sena att predika ut varän man åker runt om i världen. Om Frälsningsarméns väckelse i tredje världen.
Men det är skillnad på siffror och väckelse.
(därmed inte sagt att väckelsen inte finns)

Många gånger handlar det istället om systematisk, organisatorisk väckelse. Där den utfryses som inte tillhör kyrkan. Där det som är annorlunda än FA ettikeras Satan, och det snarare handlar om medlemsskap, siffror på ett papper, än om ett andligt vakande. Traditioner hålls högt, former försvaras och grundmuras. Avvikande avskedas och skickas ut i bushen i hus utan el och dörrar.
Jag kan ge flera häpnandsväckande exempel.

Vi i Sverige kan göra något. Vi kan påverka. Vi kan få Internationella högkvarteret att ha hårdare bevakning av hur organisationen fungerar, reformera organisationssystem och skicka människor för att få insyn.

Brekke, som sade ifrån, visar på att något är skevt. Mordet visar på hur vitalt det är att göra något åt det.
Låt det inte hända igen.

Läs mer
Dagen1, 2, 3

4 kommentarer:

D sa...

Mycket intressant! Påminner om Cronins roman Himmelrikets nycklar, om en katolsk missionär i Kina för ett hundratal år sedan som vägrar göra som företrädaren och kollegorna och fylla kyrkan med hjälp av gratis risutdelning, och i stället satsar på att göra människor till övertygade kristna. Som resultat får han massor med problem med tidigare "riskristna", plus att han förlorar alla möjligheter till avancemang.

Trodde kyrkorna lärt sig bättre sedan dess, men tydligen inte Frälsningsarmén. Sorgligt!

Kan i v f rekommendera boken, den är mycket bra. Finns även som film.

Emanuel Karlsten sa...

Låter som en mycket intressant bok! Har inte läst.

Kul att du uppskattade inlägget. Jag tror det är viktigt.

Erik sa...

FA räddade mitt liv.
Men jag kan hålla med dig
om att FA:s uppbyggnad
kan vara lite problematisk.
Borde ha strängare koll på
vilka som får bli officerare.
men glöm inte, alla har rätt till en andra chans.
en tjuv är inte alltid en tjuv
i resten av sin levnadshistoria

gEIR I SKÅNe sa...

Bra skrevet, interesante tanker om FA. Aftenposten har en artikkel om hvordan saken nå er havnet i "antiterrordomstolen" i lahore.