onsdag, november 07, 2007

Ett mysterium

Sverige är ett av världens länder som ligger i framkant när det gäller teknisk utveckling. Vi har bussar som ropar ut var vi är med automatik, gps:er som räknar avstånd, mobiltelefoner där vi kan prata och titta på varandra. Vi har till och med pissoarer som automatiskt spolar efter oss.

Men av någon anledning på har vi i stockholm, detta svenska kapitolium, vägrat utvecklas när det gäller bussbiljetter.
För då ska busschaufförer ta upp en 1800-tals stämpel, stämpla en teststämpel på kladdpapper, för att eventuellt skruva fram rätt tid, och sedan sätta en blöt bläckstämpel på en pappersremsa.

I det annars så perfekt moderna sverige är detta för mig en plump och gåta.

4 kommentarer:

Kristofer sa...

Det är verkligen något som alltid fascinerar mig när jag lämnar obygden och tar mig till civilisationens höjdpunkt, Stockholm.

I Göteborg används numera RFID-kort som automatiskt beräknar priset mellan när man gick på och steg av, och till och med här i Linköping finns återuppladdningsbara magnetkort. Men Stockholm envisas ändå med pappersremsor och oläsliga stämplar.

O. sa...

Det är på gång. Prob'et är att vi byter politisk majoritet var 4:e år. Varje beslut tar alltså en enorm tid att slutligen verkställa. Trängselskatten tog 35 år. Nytt biljettsystem kan vara klart redan nästa år.

http://www.sl.se/templates/Page.aspx?id=4284

Emanuel Karlsten sa...

Kristofer: Ja, även i örebro fungerar det, som du vet.
O: Oj! Läckert! Tack för bakgrundsinfon!

Anonym sa...

Ja, det är väl lite svårare att byta system ju större ort, fler stationer etc. som finns. Sedan tror jag personligen att den viktigaste anledningen till att det dröjt så länge är att politikerna ännu inte hittat något tillräckligt dyrt och dåligt system