måndag, december 03, 2007

Därmed inte sagt att standarden kommer höjas

Det här med att svära skulle väl va skönt. Att bara dra in lite svordomar då och då när man känner sig lite frustrerad. Det skulle liksom göra det lite enklare. Och gör man det dessutom sparsamt skulle folk fatta hur förbannad man var när man väl tog till de där orden.
Sådär har jag gått runt och tänkt ett bra tag nu. Tills idag. Då sjönk äntligen min väns ord in i mig.

Minns inte riktigt när han sa det. Antagligen i samband med att någon i hans närhet svor, generat lagt handen över munnen och ursäktat sig - hon svor ju framför en kristen. Jag tror det var då, min vän med en axelryckning drog den snärtiga repliken: "Spelar ingen roll. Har du inte andra ord att beskriva det så - fine".
Just det. Så var det. Jag minns att hon blev ställd och att jag satt och fnissade. Men sen var det inte mer med det. Jag tänkte antagligen att det var en ovanligt vältajmad intränad kristenreplik (ni vet, som tex "jag älskar syndaren, inte synden", eller "det är den fria viljan" eller "det kan lika gärna vara sju miljoner år som sju dagar").
Tills idag. Då insåg jag att det verkligen handlar om taskigt ordförråd.

Allt eftersom jag ständigt tycks använda mig av samma uttryck har jag insett vikten av att vidga mitt ordförråd. Jag är trött på mina trötta vändningar "Helt plötsligt", "Men så slår det mig" osv.. Platt och ljummet. Jag har insett att jag nått någon slags begränsning för hur långt jag kan komma utan att ha läst en enda bok (it's true). Att jag kommit till punkten där jag bittert måste inse att jag behöver fylla på mitt ordförråd.
I ljuset av det här blev det än mer självklart: Hur fattigt det är att svära.

Twisten är att här kommer plötsligt (du ser! Nu var mitt förrådet slut igen!) Jesus in i bilden. Han var ju sjutusans (aj!) arg hela tiden. På alla skithuven (ja, ni ser) till fariséer. Men istället för att gå runt och slänga vedertagna djävulsnamn verkade han låta sin innersta, antagligen högst intellektuella, ilska tala. Ut kom öknamn som "huggormsyngel", "skrymtare" och "hycklare" och när ett ord inte räckte till stannade han upp och drog en liknelse istället. Kort eller lång.

Poängen är att det är tamt och fattigt att slänga sig med svordomar som substitut för komma- eller punktering. Att det kanske till och med säger en del om mig som människa, hur jag väljer att använda mina ord?
Och hur mycket jag än vill beblanda mig, utan att tappa sälta (ey, kolla, vi kristna kan snacka i koder - den där meningen kan väl omöjligt en icke invigd kristen hänga med på?), så är det totalt poänglöst, ja, nästan imbecillt, att svära.

Konklusionen är - What would Jesus do.
Nä. Det var ett skämt.

ps. Ni bibelsprängda bloggläsare - vad var det mer för skälsord Jesus använde? Hjälp mig här! ds
Uppdaterat: Jag har redan fått schyssta förslag som "dårar", "Ormar" och "vitkalkade gravar". Fortsätt fyll på listan!

7 kommentarer:

Dag Selander sa...

Inget bibelsprängarcitat. Gläder mej bara åt ditt ordförrådstänk ;-) Dessutom är du ju nu Redaktör på en viss tidning. Representant och allt detta... Två Red.fika - ett 10oo & ett 15oo ;=) eller? Lycka till! Själv kör jag med Sv.Akad.Ordbok 12e upplagan 1998.

Kajsa - www.aenigma.blogg.se sa...

Jag är varken särskilt kristen eller mycket kristen. Snarare inte kristen alls. faktiskt väldans religionslös. Men jag uppskattar folk som har bra och utvecklade ordföråd och kan formulera sig kraftfullt utan massa såkallade "fula" ord. Jag vet att jag svär för mycket och det är ofta jag tänker att det hade låtit så mycket bättre om jag tänkt lite mer istället för att slänga in ett fan, helvete eller skit. Så jag försöker byta ut allt det där mot vanliga ord med påbackning och små halvpåhittade ord som är typiska mig. Poopish är favoriten just nu. Jag anser nämligen inte att poop är en svordom. Men då det är roligare att säga poopish och faktiskt inte ÄR en svordom alls så används det flitigast. :)

Mackan sa...

Du vet att Ship of fools har en "Biblical curse generator", va?

Olivia sa...

Mycket, mycket bra inlägg. Din blogg vill jag minsann fortsätta följa! Jag är också kristen!
/Olivia
oliviajohansson.blogg.se

Emanuel Karlsten sa...

Läckert grej, mackan!
Och välkommen hit, Olivia!

Eva-Maria sa...

"Huggormsyngel" men det kanske var Johannes Döparen som sade det...(?)

Anonym sa...

För svordomsreferenser är mitt tips Tintins vapendragare kapten Haddock. Han är också en fiktiv figur, men med ett betydligt rikare svordomsförråd än Jesus.

/ M